Fredagstips til forkjølelse


God fredag til dere. Luften ble plutselig kald og det merkes av vi er godt inne i høstmånedene. Etter en uke i Tyrkia forje uke var det godt å komme hjem til farger på trærne og løvet som faller ned. Men med denne kalde luften kan forkjølelsen for komme. 

Jeg hører ofte at når noen merker de begynner å bli forkjølet så begynner de iherdig å spise masse appelsin, appelsinjuice etc. Vel, her kommer noen fakta du burde vite. Har du allerede blitt forkjølet hjelper det ikke å pøse kroppen full av vitamiin C. Skaden er allerede skjedd og du må komme den igjennom den. OG det hjelper ihvertfall ikke å spise appelsin. Du trodde kanskje appelsin var den frukt/grønnsaken som inneholder mest appelsin? Vel, da tar du feil. I et normalt kosthold med en helt vanlig matbutikk er det rød paprika som inneholder mest appelsin. Så hvis du er flink å spiser mye appelsin har kroppen din rikelig med vitamin C. 

Når jeg begynner å kjenne et lite hint til forkjølelse er det bare å dra på butikken å kjøpe 3 ting: Sitron, ingefær og honning (evt. mynte hvis jeg vil ha ekstra smak). Av dette lager jeg te. Det er enkelt å lage og jeg føler selv at det har en effekt, om dette er placebo eller ei det aner jeg ikke, men alt som kan funke i den uken med forkjølelse er gull verdt. Oppskrift Sitronte med ingefør og honning

1 Skive sitron + ekstra sitronsaft
1/5 cm Ingefør skåret opp i skiver
1 SS Honning

Kok opp vann og ha ingrediensene i en stor kopp. Hell over kokende vann og la den trekke. Smak til, er det noe mer du ønsker tilsetter du bare det. Så enkelt og så godt.
Næringsinnhold

En stor kopp med te inneholder ca 78 Kcal, dette kommer helt an på hvor mye honning du tilsetter. I denne beregningen er 70 Kcal bare fra honningen. Men du skal vite at honning kommer med store helsefordeler så du burde få med deg. 
Vi vet aldri nøyaktig hva honningen inneholder, dette er på grunn av at vi ikke vet hvor biene har hentet nektar fra. Under bildet vil du finne litt fakta om honning. 

Honning
Honning kommer fra nektar som honningbiene samler fra ulike planter. Honning blir laget ved at biene blander nektar og spytt sammen og til slutt blir lagt i bikubene. Honning inneholder stoffer som kan i noen tilfeller drepe bakterier og sopp i kroppen vår og den kan se ut til å ha en effekt mot hoste. Det er vitkig å huske på at når det gjelder honning så må du kjøpe den ubehandlede honningen for å få med deg alle fordelene honning kan gi. Jo mørkere honningen er jo mer antioksidanter inneholder den. Fordelen med honning er at den inneholder polyfenoler som er knyttet til redusert kreftrisiko, kan redusere høyt kolesterol og hjertesykdommer. Hvis du har lagt merke til at honning har en hvit skummet ring på toppen, spis dette, for det inneholder nemlig vitamin B, C, D og E. 

Tips
Hvis du smører honning på et sår, vil dette såret gro fortere. 

Hvis du er palget med eksem og proriasis så kan du ta et bad med tilsatt honning. Honning er anti-inflammatorisk som hjelper mot utbruddene. Det skader uansett ikke å prøve. Hvis du prøver å bade med honning vil du uansett få fin hud da det hjelper mot tørrhet og flass i hodebunnen. 

Kort om sitron 
Sitron er en frukt som er rik på vitamim C, kalsium og kalium. Den inneholder dobbelt så mye vitamin C enn appelsin. Hvis du skal velge den beste sitronen burde den være tung sammelingnet med sin størrelse. En grønn sitron kan holde seg moden opp til flere måneder, den vil blir gulere med tiden. De som allerede er gul vil kunne holde seg moden i noen uker. 

Sitron beskytter mot infeksjoner i mage og tarm systemet. Bioflavonoidene og C vitamin sammen utgjør en kraftig antioksidantboost som gjør at sitronen beskytter mot infeksjoner, sår og skader leges raskere. Den kan redusere blødninger i tannkjøtt og redusere risiko for å utvikle åreknuter og årebetennelse. Studer viser også at de som spiser rikelig med sitron har mindre utvikling av noen krefttyper, særlig magekreft. 

Kort om ingefær
Ingefær blir brukt som kvalme- og oppkasthemmende middel, hostestillende, svangerskapssmerter, oppblåsthet, tarmgass, kolikk, halsbrann og mye mye mere. 

Ingefær inneholder mye antioksidanter som gjør at den demper betennelse. Det sies at hvis du er plaget med migrene kan du lage en kopp med ingefærte når migrenen akkurat har begynt. Dette er fordi ingefær motvirker betennelsessubstanser i i hjernes blodkar.  Ha en herlig kveld og en fantastisk helg.

//Bettine//

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar