Sommerfrokost med enkle og sunne rundstykker

Sommeren har meldt sin ankomst for fult og fra barndommen var det deilig sommerfrokost og de late strand-dagene jeg husker best. På sommeren må matlagingen være enkelt i mine øyne. Og her kommer den beste frokosten jeg vet om og allerede har inntatt opptil flere ganger allerede. 


DIsse rundstykkene har få ingredienser, kjapt å lage og de er sikkelig sunne. Ingrediensene er noe du antagelig allerede har i skapet og kan derfor lages uten å tenke noe særlig på om du har det som skal til. Oppskriften på disse rundstykkene skal ikke jeg ta æren for, jeg fant nemlig oppskriften hos Fit focuse.

Rundstykker (3 stk)
3 dl Havregryn
3 Eggehvite
3 ss Mager kesam
1 ts Bakepulver

Bland sammen alle ingredienser og la den svelle i 15 min. Hvis du ønsker 2 rundtstykker tar du 2 av alt isteden for 3, vil du ha 4 rundstykker tar du 4 av alt isteden for 3. Enkelt og greit. 
Del deigen i 3 og legg de på bakepapir. Form dem slik du ønsker, jeg liker at det er litt høyde på de. Forvarm ovnen på 200 grader og la de være i ovnen i ca 20-25 minutter. De skal være gyldne når de er ferdig. Se an tiden og beregn dette selv ut ifra din ovn. 


Om sommeren har jeg som regel på rørte jordbær eller lemon curd, oppskrift på deilig sukkerfri lemon curd finner du her

Næringsinnhold
1 rundstykke vil inneholde ca 187 kcal. I tillegg inneholder den: 

16 E% Fett
57 E% Karbohydrat
22 E% Protein
5 E% Kostfiber

Dette er en svært sunn frokost, du får i deg riktig mengde fett, karbohydrat, protein og kostfiber slik at du holder deg mett til lunsj. 

Havre
Havren er noe av det beste vi kan få i oss, spesielt hvis du vil gå ned i vekt. Havren inneholder litt fett, karbohydrat, kostfiber og litt sukker. I tillegg er den rik på jern, sink, vitamin B1, vitamin E, magnesium og en rekke andre vitamin og mineraler. Havre har en lav glykemisk, det vil si at karbohydraten i havren er av den gode sorten. Jo lavere glykemisk indeks maten har, jo lavere effekt har den på blodsukkeret ditt. 


(Bilde fra google.no)

Noen karbohydrater tas fort opp av kroppen og andre absorberes trengere, det er her raske og langsomme karbohydrater kommer inn. Karbohydrater kan inneholde få byggeklosser og de kan inneholde mange byggeklosser. Dette kalles for monosakkarid, disakkarid og polysakkarid. Ved å få i seg raskere karbohydrater går blodsukkeret opp og du produserer mer insulin i kroppen. Raske karbohydrater er også forbunnet med at cellene innholder mer sukker. Når cellene inneholder sukker vil kroppen reakgere med å øke oppbyggingen av fett, altså du legger på deg. Høy sukkerinnhold og insulin-nivå i kroppen er forbunnet med åreforkalkninger, hjerte- og karsykdommer og slag, i tillegg til fettøkning i kroppen. 

Havre inneholder mange polysakkarider og har derfor mange langsomme karbohydrater. Karbohydrater er kroppens viktigste energikilde, det omdannes til sukker i kroppen vår. Det er derfor viktig at karbohydratene ikke gjør slik at vi får en høy blodsukkerstigning og økt insulin-nivå i kroppen, men at de tas langsomt opp og har en liten påvirkning. Havre er det beste alternativet for oss, spesielt hvis du ønsker å gå ned i vekt. 

Det var litt kort om havre og hvorfor det er lønnsomt å spise havre som en del av kosten vår, håper det var litt mer oppklarende i forhold til karbohydrat-innholdet og hvorfor den er så vitkig. 


Gå ut å nyt solen og sommeren, nyt sommermaten som kommer med og ha det riktig så fint. 
//Bettine//

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar