Lets talk about: Helårskroppen - De sunne valgene hele året

Nå kan du stryke sommerkroppen 2015 og ha full fokus på den nye trenden helårskroppen. Egentlig er det litt befriende å vite at det er in å være frisk, se sunn ut og ha gode treningsvaner igjennom hele året. Det er når helårskroppen er in at de gode vanene til folk virkelig endres. Å hvert år hige etter sommerkroppen har man veldig gode vaner fra 01.01 og frem til sommeren kommer. Når sommeren kommer legger man de gode vanene litt bort og de blir borte etter sommeren også.

Det tar 21 dager å lage en vane og når du da har hatt en fantatsisk sommer uten gode vaner i hverdagen, blir de også borte. Og siden høsten følger etter sommeren, ligger sofakosen, pledd og stearinlys for tur. Vi må jo ikke glemme vinter/jul hvor man virkelig skal kose seg. Jeg sier ikke at dette gjelder alle, men gå virkelig inn i deg selv og se om det helt ærlig gjelder deg. Jeg kan si at dette gjelder meg også til en viss grad. 

Helårskroppen er virkelig et godt stunt av media, HVIS det brukes med måte. Dette kan gå litt feil vei også, dette kan gå opp i hode på en og man kan bli fanatisk og glemme helt å slappe av og kose seg med det livet har å by på. Det merkes at mange blir psykisk syke av å gå å tenke på kosthold og trening over lang tid. Så hvis du sikter på helårskroppen, prøv å ha en fornuftig syn på det og ikke la det gå for langt. 

Av den grunn tenkte jeg det var lurt å komme med noen smarte og sunne valg du kan ha igjennom hele året. Det er ikke så mye som skal til for å oppnå en sunn livsstil hele året på en smart måte. 

Vi kan først ta for oss mat:
  • Jo kortere avstand det er fra matens opprinnelse til din munn, detso bedre er det. Dropp bearbeidet mat og tenk på at jo mer naturlig maten er, er bedre for helsen din. 
  • La tallerkenen din inneholde mye farger til hvert måltid. Prøv å ha en regel som sier at det skal være minst en grønnsak til hvert måltid. Og husk at grønnsaker er gratis kalorier
  • Spis mye proteiner. Proteiner metter mye mer enn karbohydrater og fett. Ved å spise mer proteiner vil du også få en naturlig blodsukkerstigning, noe som gangner kroppen din i det lange løp. 
  • Prøv å dropp forbud mot visse typer mat. Det er lov å kose seg når anledningen tilsier det, men det finnes en grense. Føler du selv at du har spist mye usunt en periode, ikke bli lei deg og dropp prosjektet du har begynt med. Tenk heller at gjort er gjort og det eneste du kan gjøre nå er å "begynne på nytt" og prøv å lær av det som ble gjort. 
  • Vi normenn liker å reise, alt fra bilturer, flyturer, hytter osv. Her kan mye gå galt. Ta med matpakke der du kan, og fyll opp med sunn snacks. Husk at du har lov til å ta med matpakke på flyet og plussiden er at du slipper å betalte for overpriset usunn mat som alltid frister når du har 2 timer å drepe. 
  • Handle en gang i uken er virkelig tidenes tips. Da må du planlegge matuken og da er det enklere å følge matplanen i en stresset hverdag. OG du sparer utrolig mye penger ved å gjøre dette. Å gå sulten/fysen på butikken er noe av det som gjør at vi kommer ut av butikken med utrolig mye unødvendig. Husk at butikken har lagt opp butikken slik at det skal friste deg til å kjøpe deres produkter, de tar ikke hensyn til sunnheten i produktene men pengene de kan tjene på akkurat deg.

Over til trening:
  • Ideelt sett er det best å trene slik at du får fart på forbrenningen i kroppen. Det vil si at du da vil forbrenne fett selv om du sitter i sofaen. Den beste måten å gjøre dette på er å trene styke. Tunge vekter og høy intensistet gjør susen på forbrenningen. Det er også effektivt å løpe intervaller enn langkjøring. Bonus er at det ikke tar så lang tid heller. Tenk effektivt og høy puls så kommer du langt på trening. Jeg vil anbefale deg å få et treningsprogram av en PT som er tilpasset dine mål. Fortell hva du forventer og hvor mye tid du har i uken på å trene. PT er der for å hjelpe akkurat deg. 
  • Utnytt det å ha barn. Hvis barnet ditt vil på sykkeltur, ta på deg joggeklær og løp ved siden av. Da har du en som sykler forran deg og drar deg fremover. Vær aktiv der du kan. Barn elsker aktivitet og se dette som et stort pluss i din egen helse. All aktivitet teller når det kommer til forbrenning av kalorier. 

Generelt: 
  • Ikke sett deg for mange mål i starten. Begynn med de små målene og når du mestrer dette, setter du deg nye mål. Du vil få et sjokk når du setter for mange mål i startet og du vil ikke oppnå mestringsfølelse. Oppnår du ikke mestringsfølelsen vil du heller ikke fortsette disse gode vanene og du er rett tilbake til ditt gamle jeg. Ikke stress. 
  • Husk å sov nok. Å sove er den beste restitusjon du kan få, det gjør at du yter mer og du presterer mer på sikt. 
Jeg håper disse rådene hjelper deg til å oppnå det du ønsker og som gjør at du opplever å ha sunn helse året rundt. 
Jeg minner igjen om dette innlegget hvis du trenger litt hjelp med kostholdet: http://sunnholdning.blogspot.no/2015/05/trenger-du-litt-hjelp-til-finne-ut-hva.html

Nyt sommeren til det fulle 

//Bettine//

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar