Lets talk about: f o r b r e n n i n g

(Bildet lånt av google.no)
Har du noen gang tenk på hvorfor du har ei venninne som kan spise alt hun vil uten å legge på seg et gram av den grunn, men det virker som om du bare kan se på sjokoladen så legger du på deg? 

Vel, det har ihvertfall jeg og nå tenkte jeg å forklare litt om forbrenning slik at du får en litt større forståelse om hva forbrenning er og hvorfor den er som den er. 

Som jeg skrev innledeningsvis så har noen høy forbrenning og noen har lav forbrenning, men dette har nødvendigvis ingenting å si på om du har en sunn kropp eller ikke. Hvordan forbrenningen din er henger mye sammen med at det allerede er genetisk bestemt, men hvordan du lever livet ditt og utsetter kroppen din for har også noe å si. 

For å forklare forbrenning på en best mulig måte, kan vi dele forbenning inn i 2 deler: Basal stoffskifte og muskelforbrenning. Basal stoffskifte er hvor mye energi du forbrenner ved å ligge helt stille og ikke røre en eneste muskel. Stoffskrifet vårt styres av hormonene i skjoldbruskkjertelen og forbrenning er av avhengig av muskelmassen. Ca 60 % av din totale forbenning kommer fra musklene og denne forbenningen kan du påvirke ved å spise sunt og trene regelmessig. Det vil si at når du trener styrke vil du øke muskelmassen i kroppen og da vil fettforbrenningen bli bedre. For at trening skal være effektivt  må du trene kondisjon (høy intensitet og bli andpusten) og styrketrening. Dette er en kombinasjon som gjør at du får høyere fettforbrenning, blodsukkeret reguleres og insulinproduksjonen senkes. 

Vi kan måle ditt balale stoffskifte på to måter. Enten ved hjelp av et termometerlignende instrument som holdes inntil munnen og du skal puste rolig ut og inn i ca 10 minutter. Dette er så og si 100% korrekt. Men du kan også grovregne dette ved hjelp av dette regnestykket: (regnestykket er ut ifra meg selv):

Jeg er en kvinne på 28 år ogveier 57 kg. Mitt regnestykke vil se slik ut: 
Multipliser 57 kg med 0,9, og deretter med 24. (57 x 0,9 x 24) = 1231 Kcal. 
Altså grovt regnet bruker kroppen min 1231 Kcal ved å ikke gjøre en dritt!

Du kan øke fettforbrenningen ved å spise. Det viktigste du må huske på er å spise protein til hvert måltid, men du må også huske på å passe på blodsukkeret. Øker du blodsukkeret øker du også insulinproduksjonen. Insuling er et oppbyggende hormon som hemmer fettforbrenningen og når insulinnivået er høyt kan du lettere legge på deg. 

Grunnen til at noen har lav forbrenning er fordi de har for høyt inntak av raske karbohydrater (sukker, hvitt brød, sjokolade, alkohol). Men det er også andre faktorer som spiller inn. Stress over lengre tid påvirker forbrenningen negativt. Stress medfører også dårlig/mindre søvn som igjen har en negativ påvirkning på forbrenningen. Når kroppen ikke får nok søvn blir det en ubalanse i kroppens hormoner som gjør at stress- og kortisolnivået stiger. Kortisol henger sammen med insulin og ut ifra hva du vet om insulin nå så påvirker dette negativt på forbrenningen. 

VI har hørt utallige ganger at frokost er bra for deg, men jeg kan heller si at frokost er bra for forbrenningen din så lenge den er proteinrik. En proteinrik frokost kan øke forbrenningen din med 30 %. Det er viktig å huske på at frokosten ikke kan inne holde raske karbohydrater, da får du bare en rask blodsukkerstigning som vil synke ganske fort og den senker forbennningen (dårlig kombinasjon). MEN hvis du spiser en proteinrik frokost med langsomme karbohydrater og fiber vil du få et stabilt blodsukker OG metthetsfølelsen vil vare mye lenger. OG ikke glem de 30 % forbrenningsøkningen i tillegg. 

Hva skal man egentlig spise etter trening for å øke forbenningen? Vel, her her det nok mange synspunkter ute å går, men det vi vet er at trening gjør at blodsukkeret faller og du bryter ned muskelmassen. Det vil si at når du har trent skal du få i den proteiner og langsomme karbohydrater og dette er fordi det bygger opp og restituerer muskelmassen igjen og gir et stabilt blodsukker. Etter trening med høy intensitet kan forbrenningen vare i minst 72 timer, men husk på at dette ikke betyr at du kan spise mer av den grunn. Spis heller mye protein, sunt fett og sunne, langsomme karbohydrater. 

Vel. jeg håper at dette gav deg et lite innblikk i hvordan forbrenningen fungerer. Uansett hva så er tommelfingerregelen å spise sunt og vær i aktivitet. Husk å være så aktiv slik  at du blir andpusten. Å bli andpusten har en rekke fordeler på kroppen din, men dette kan jeg lage et eget innlegg om hvis det er ønskelig. 


//Bettine// 

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar